RSS

Kaum Dayak Ancam Potong Kepala Penceroboh Askar DiRaja Sulu"Kerana Sabah Bukan Hak Mereka. Tanah Borneo Milik Dayak! Andai Askar tidak mampu menghabiskan Suluk, bagi sahaja kami DAYAK ini kepala Bangsa SULUK itu untuk dijadikan HIASAN di rumahpanjang! 

Lupakan Indonesia Jawa banjingan itu yang tertawakan Sabah Borneo! Lupakan malaysia itu, yang penting adalah TANAH BORNEO kita!"

"Siapakah Tentera Sultan Suluk yang berani mengumpil sebahagian Tanah Borneo di Lahad Datu Sabah? , mungkin Kepala Pemberontak Suluk bakal menjadi Koleksi di Tiang Adat kami setelah Kepala Madura kami tawan semasa kejadian Sampit dahulu di Kalimantan."

Bergitulah reaksi perbualan masyarakat Dayak di Kalimantan. Dayak adalah etnik terbesar Tanah Borneo yang terdiri daripada pelbagai Suku yang hidup diseluruh Borneo Termasuklah Sabah Borneo.Jangan Lupa Kami Dayak Kalimantan telah mengusir penceroboh iaitu Madura dan Kepala mereka masih lagi segar di tiang rumah adat kami.

Kepala Madura di 'kayau' semasa Pergolakan Dayak dan Pendatang ( Madura ) di Kalimantan dahulu 
adalah Amaran Bagi Pemberontak Suluk di Lahad Datu, Sabah.
Dayak Sarawak , Dayak Sabah 'pengait' adalah leluhur kami , kami tidak akan membisu sekiranya Lahad Datu diceroboh Bangsa Suluk Banjingan itu! , Ingat Pulau Borneo Ini adalah Dayak yang empunya!
Sabah Adalah Rumah Kami - Tentera Sulu


Kes pencerobohan Lahad Datu, Sabah - Pengikut Sultan Sulu yang menceroboh masuk ke Sabah minggu lalu tidak akan meninggalkan negeri itu kerana mendakwa kawasan tersebut merupakan wilayah nenek moyang mereka, kata Sultan berkenaan pada Ahad berhubung insiden yang berlaku.

Sultan Jamalul Kiram berkata kira-kira 400 pengikutnya termasuk 20 penembak – tetap bertegas untuk tinggal di tempat berkenaan walaupun mereka dikepung oleh pasukan keselamatan, serta desakan kerajaan Malaysia yang mahu kumpulan itu pulang ke Filipina.

"Mengapa kami harus meninggalkan rumah kami sendiri? Hakikatnya mereka (rakyat Malaysia) membayar sewa (kepada kami)

"Pengikut kami akan tinggal di Lahad Datu, Sabah. Tiada siapa akan dihantar pulang ke Filipina. Sabah ialah rumah kami,” katanya kepada pemberita di Manila.

Kesultanan Islam yang berpangkalan di Selatan Filipina pernah mentakluki Borneo dan menerima pampasan nominal tahunan dari Malaysia di bawah satu perjanjian lama kerana memiliki Sabah.

Kiram berkata beliau memutuskan untuk menghantar kumpulan pengikutnya ke Sabah selepas kesultanan itu dipinggirkan dalam satu rangka kerja perjanjian yang ditamatkan pada Oktober antara Manila dan kumpulan pemberontak Islam di selatan Filipina.

Perjanjian itu membuka jalan perdamaian di selatan Filipina yang merupakan rumah kepada kumpulan minoriti masyarakat Islam dan sebahagian besar orang Kristian.

Jurucakap Kesultanan Sulu, Abraham Idjirani kemudian berkata adik kepada sultan, Raja Muda Abimuddin Kiram, yang mengetuai kumpulan ke Sabah telah menyatakan kepada beliau melalui telefon bahawa mereka akan tinggal di sana.

"Objektif untuk tinggal di Sabah adalah untuk selama-lamanya, dengan mengambilkira hak kedaulatan kami ke atas Sabah," katanya kepada AFP.

Idjirani berkata terdapat kira-kira 400 pengikut Kesultanan Sulu, termasuk 20 orang yang membawa senjata.

Pada Khamis, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata jumlah mereka yang bersenjata adalah 80 hingga 100 orang.

Idjirani berkata kumpulan berkenaan tidak akan bertindak ganas namun mereka akan menentang jika ada provokasi.

"Kami mengiktiraf keupayaan Malaysia. Kami tidak mempunyai senjata dan keupayaan namun kami mempunyai kebenaran sejarah," katanya sambil menambah bahawa kumpulan itu 'sanggup mati demi mempertahankan hak nenek moyang mereka'.

Idjirani berkata pembantu kanan Presiden Benigno Aquino telah menghubungi sultan dan mereka sedia menghantar surat kepada kerajaan Malaysia bagi pihaknya dalam urusan perundingan. - mStar.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog List 1

Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors