RSS

APABILA LORI TERBALIK " MUATANNYA DIUTAMAKAN,PEMANDU ATAU KELINDAN DIBIARKAN"


Wall Photos by Madzamtoklah Madza

                                                     MALAYSIA OH TANAH AIRKU

SETIU – Bagaikan pesta roti! Itulah gambaran yang dapat dibuat apabila orang ramai dan penduduk kampung memenuhi tepi jalan utama berhampi­ran­ Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Lerek untuk mengambil roti, setelah treler yang membawa muatan roti terbalik, awal pagi kelmarin.

Orang ramai tidak berganjak dan menunggu untuk mendapatkan roti walaupun dalam keadaan cuaca panas, malah ada sesetengahnya membawa plastik besar untuk mengisi roti.

Menurut pemandu treler, Mustapha Abdul Rahman, 54, kejadian yang berlaku kira-kira jam 2.50 pagi itu umpama mati hidup semula baginya apabila treler yang dipandu terbabas dan terbalik di bawah cerun setelah dia terlelap.

***TERINGAT AKU KATA-KATA DARI ABG MAD SABU BARU2 INI.... (Di Bukit Gantang)

~ Ahklak Islam sebenarnya sudah hilang dari orang Melayu sudah lama,sejak rejim UMNO memerintah sehingga sekarang sikap,perangai dan tingkahlaku orang melayu tidak mencerminkan Melayu mahupun Islam.

~ Mengambil contoh kejadian tsunami di Negara Jepun baru2 ini.. ada sumber dan maklumat mengatakan, keadaan ditempat yg dilanda tsunami amat menyedihkan,penduduk yang terselamat terpaksa berkongsi makanan dan hidup dalam kesukaran,namun tiada laporan kejadian pecah kedai dan kecurian berlaku semasa itu.

~ Malah sekumpulan rakyat Negara Jepun keluar mencari dan mengumpul semua barang harta benda mangsa2 tsunami ditempat kejadian,kemudian itu barang2 tersebut dikumpulkan didalam sebuah dewan dan di panggil mangsa Tsunami untuk mengambil hak mereka semula.

Jelas..ahklak Islam itu ada dinegara yang bukan Islam seperti di Negara Jepun.

Moral: Malang bagi masadepan negara ini jika mentaliti Melayu semakin mundur dengan akhlaknya semakin kebelakang dari semua bangsa di Tanah Air sendiri.


.


0 Responses to "APABILA LORI TERBALIK " MUATANNYA DIUTAMAKAN,PEMANDU ATAU KELINDAN DIBIARKAN""

Post a Comment

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Posting Terkini

Total Pageviews

Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors