RSS

Pendemo Depan Pak Guard Kata PKR Bakar MemorandumPETALING JAYA: Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada petang Jumaat bertindak membakar memorandum Pemuda Barisan Nasional (BN) yang mengutuk kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung sokongannya terhadap isu keselamatan negara Israel.
Setiausaha Pemuda BN Datuk Megat Firdaus Megat Junid berkata tindakan PKR membakar memorandum itu selepas Pemuda BN meletakkannya dalam peti surat parti itu di ibu pejabat PKR di Damansara di sini kira-kira 4 petang Jumaat, menunjukkan parti itu 'tidak amanah dan jujur'.
Beliau berkata selepas memorandum itu diletakkan dalam peti surat, kira-kira 50 anggota Pemuda BN yang menyertai perhimpunan itu mendapati kakitangan PKR keluar dan mengambil memorandum itu lalu membakarnya.
"Bayangkan, jika memorandum ini pun boleh dibakar, apatah lagi surat masalah rakyat dan surat-surat rasmi lain.
"Kami (BN) tidak pernah membakar surat-surat dari parti pembangkang dan akan sentiasa memastikan ada pegawai yang menerima memorandum yang dihantar baik positif atau negatif," katanya di sini.
Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Supt Tuah Masrom berkata polis dapat mengawal keadaan semasa perhimpunan itu. - BERNAMA
 Sebelum Itu...

BUDAK-BUDAK UMNO SERANG HQ KEADILANKetika Pakatan Rakyat mengambil sikap berdemonstrasi di hadapan kedutaan US dalam isu bakar Al-Quran, Barisan Nasional pula hadir ke Tropicana kononnya membantah kenyataan Anwar.

Menurut laporan yang diterima, lebih kurang 50 penyokong Umno kini sedang berarak menuju ke HQ PKR. Manakala pihak polis dan FRU tidak bertindak seperti yang diharapkan.


Angkatan Muda KEADILAN (AMK) membuat laporan polis selepas mendapat maklumat bahawa Pemuda Umno ingin mencetuskan kekecohan di Ibu Pejabat KEADILAN, di Petaling Jaya hari ini.Timbalan Ketua Penerangannya, Rozan Azen Mat Rasep berkata, maklumat itu disebar menerusi kiriman SMS pagi tadi yang menyatakan pihak terbabit mahu mengadakan himpunan membantah kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Laporan polis dibuat di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, meminta polis menyiasat dakwaan berkenaan dan mengawasi keselamatan ibu pejabat KEADILAN serta kakitangannya.“Kita minta polis siasat dulu perkara ini kerana saya bimbang situasi sebagaimana yang berlaku sebelum ini berulang,” katanya ketika ditemui keadilandaily.Ini kerana katanya, beberapa hari sebelum himpunan Bersih pada 9 Julai tahun lalu, Pemuda Umno berhimpun di depan pejabat KEADILAN dan membuat kacau.


“Ahad ini pula pimpinan utama parti akan berada di Kuantan bagi menyertai Himpunan Hijau 2.0.

“Jika himpunan pemuda Umno ini benar berlaku, kita bimbang provokasi melampau seperti ugutan pemuda Umno mahu bakar pejabat parti akan berlaku dan sebab itu kita minta polis siasat,” katanya.

Justeru, tindakan awal polis katanya ditagih bagi mengelakan kejadian tidak diingini berlaku.

“Saya mewakili AMK dan ahli KEADILAN mohon kerjasama polis memberi bantuan keselamatan dan pengawasan di persekitaran premis ibu pejabat parti bermula hari ini, jumaat, 24 Februari 2012.
“Pengawasan ini perlu dibuat seberapa segera dan seterusnya pihak polis mengambil tindakan wajar jika berlaku insiden bertentangan undang-undang seperti berlakunya kerosakan harta benda atau ugutan provokasi melampau,” katanya yang akan memantau perkembangan itu.
.


There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Posting Terkini

Total Pageviews

Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors