RSS

Why Malay Eat Using Hand?


Gambar Sekadar Hiasan
The Malays use the tips of their fingers only, rarely staining their palms. Deft finger movements tear meat, pick up vegetables and gather it with rice into a tight bite-size grip. Then using the thumb, this food is gently and neatly ‘shoveled’ into the mouth. Traditionally, Malays eat with their right hand even if they are left-handed because it is considered taboo to eat with the left hand. The left hand, it is understood, is reserved for an unmentionable personal use.

I would say eating with fingers is a Malay custom. It’s awkward if you’ve never tried it before but somehow, food always taste better when you eat with your fingers… must be the chemical makeup on the skin, i think. However, over here, we only eat with fingers for certain kind of food – certainly when eating nasi lemak, malay mix rice and the various rotis and tosei. When it comes to Chinese food such as noodles and such, we fall back to the fork and spoon or chopsticks. At some Malay or Mamak restaurant, it is the understanding that you’ll be eating with your hands, therefore cutleries would not be provided if you really need them, you’ll have to ask for them. They would probably give you a pair wrapped in paper or a whole stack in a basket.

There are mainly 3 major ethnic group in Malaysia; Malay, Chinese and Indian. Malay and Indian usually eat their mix rice using hand but make sure you are using right hand, eating using left hand is considered inappropriate. The Chinese usually use their chopstick. But in almost all restaurants/stalls/food court do provide clean cutleries.

Kenapa Orang Melayu Makan Guna Tangan       
Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan. Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu.
Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan ?

Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke-19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya “Chersonese – The Guilding Off” oleh Emilly Innes.
The Chersonese with the Gilding Off
by Emily Innes

Book Description:
The Chersonese with the Gilding Off is usually described as a companion volume to Isabella Bird’s better-known The Golden Chersonese , published in 1883 and also available as an Oxford Paperback. Starkly written and with a wry sense of humour, it is vastly different to Isabella Bird’s rather idyllic account. Seeing the Malayan country `under totally different circumstances’, Innes’s describes her lonely and uncomfortable life as the wife of a minor government official, and her reluctant participation in the pettiness of colonial society, and in the life of the kampung around her.

Tengku Kudin

Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut.
Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garfu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya!

Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya: “Kenapa anda makan dengan tangan ?
Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan ?”
Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:
“Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:”

Pertama: Saya tau tangan saya lebih bersih dari sudu dan garfu sebab saya sendiri yang membasuhnya – bukan orang lain. Sudu dan garfu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.

Kedua: Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakannya – tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya.

Ketiga: Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang !!

Jawapan Tengku Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.

Moralnya: Kita jangan lekas menghina atau memandang jijik perlakuan orang lain yang berlainan dengan budaya kita. Masing-masing ada rasionalnya kenapa mereka berbuat begitu.


0 Responses to "Why Malay Eat Using Hand?"

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors