RSS

Skandal NFC: Najib wajar sucikan kabinetSkandal NFC: Najib wajar sucikan kabinet
 KUALA LUMPUR, 15 Nov: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) meminta Polis Diraja Malaysia mengambil tindakan segera dengan menyiasat kes pembelian kondominium menggunakan dana projek Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

“Bagi DPP Malaysia, kes ini amat berat dan penting kerana ianya melibatkan integriti kerajaan serta pemimpin negara.

“Kes ini sudah menjadi perbualan umum dengan pendedahan demi pendedahan dibuat oleh pemimpin Pakatan Rakyat,” kata ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor.

Katanya, ia juga amat memberi kesan negatif pada pandangan masyarakat lebih-lebih lagi melibatkan pemimpin negara.
Menruutnya, rakyat akan merasa malu jika imej negara menjadi buruk di peringkat antarabangsa kerana pemimpinnya sarat dengan skandal dan penyelewengan kuasa.

Namun demikian, ujarnya DPP Malaysia merasa ragu terhadap kesudahan episod kes itu.
DPP Malaysia, tambahnya curiga adakah Datuk Seri Shahrizat akan disiasat dan didakwa, atau terlepas bebas sepertimana kes-kes orang kenamaan sebelum ini.

“Dalam usia parlimen yang semakin singkat, dan dalam peperangan pilihan raya umum ke 13 yang dikatakan paling sengit semakin hampir, DPP Malaysia tidak yakin tindakan lanjut akan dibuat terhadap beliau,” ujarnya.

Katanya lagi, sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat yang menjadi sebahagian daripada anggota Kabinet Perdana Menteri di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak, Datuk Seri Shahrizat adalah insan penting bagi Najib.

Tambahan pula, ujarnya Datuk Seri Shahrizat merupakan Ketua Pergerakan Wanita Umno Malaysia, dan seluruh tenaga wanita yang menjadi denyut nadi Umno ada di dalam tangannya.

“Beliau juga memegang kunci sokongan pengundi wanita yang saban kali menjadi deposit tetap undi Umno BN,” ujarnya.

Ujarnya lagi, dengan sokongan itu melalui kementerian yang dipegangnya itulah, Umno amat bergantung harap pada beliau.

Justeru, katanya kepemimpinan Datuk Seri Najib selaku Perdana Menteri akan tercabar dan teruji kali ini.
Menurutnya, rakyat akan menilai Najib sebagai pemimpin hipokrit jika berterusan membiarkan korupsi berlaku dalam kabinetnya.

Tambah beliau, reputasi dan imej Najib sebagai Perdana Menteri pasti akan tercalar teruk.
“Pastinya kesan besar adalah dalam PRU ke 13 nanti kerana rakyat akan menjadi muak dengan sikap beliau yang tidak tegas dalam menegakkan keadilan dan mencegah kemungkaran,” katanya.

Justeru, tegasnya demi memastikan negara tidak dipimpin oleh golongan yang melakukan penyelewengan, DPP Malaysia berpandangan Perdana Menteri tidak mempunyai pilihan melainkan melucutkan jawatan Datuk Seri Shahrizat sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluar dan Masyarakat atau menggantung tugasnya sehingga kes itu diselesaikan.

“DPP Malaysia benar-benar berharap Datuk Seri Najib menyucikan kabinetnya sebagaimana usaha beliau untuk menyucikan diri setelah selesai menunaikan ibadah haji,” katanya lagi. / Harakahdaily


.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog List 1

Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors