RSS

Isu Air Selangor: Syarikat Konsensi Akan Cabar Kerajaan Selangor?Sekiranya Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berpendapat bahawa isu penyusunan industri air di negeri ini yang sudah berlarutan sejak beberapa tahun hampir selesai selepas menerima surat Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) memutuskan penyerahan pengurusan air kepada kerajaan negeri baru-baru ini.

Mungkin beliau akan terkejut kerana dilaporkan syarikat konsensi sedang bersiap sedia mahu melawan balik dan menuntut semula hak mereka.
 
Penganalisis berkata Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor (Splash) membuat keputusan untuk mendapatkan permohonan semakan kehakiman (judicial review) terhadap Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) boleh menjejaskan dan berterusan memburukkan keadaan dalam proses mencapai kata putus atau kesimpulan untuk mengambil alih  aset air negeri oleh kerajaan Selangor. Lebih-lebih lagi, Splash berkata ia serius menimbangkan pilihan 'arbitrational' antarabangsa, harus kebuntuan dalam mencapai persetujuan penilaian asetnya yang dilihat terus menjadi halangan utama.
 
"Pokoknya mengenai perkara ini ialah apa kaedah yang akan digunakan dalam penilaian aset yang masih diperdebatkan," kata seorang pemerhati industri biasa dengan rundingan berterusan.
 
Splash telah membuat tentangan dengan jelas hasratnya untuk membawa perkara itu ke mahkamah. Pada 24 April lalu, Splash memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi kebenaran untuk mengeluarkan prosiding semakan kehakiman terhadap keputusan LUAS yang merupakan pihak berkuasa pengurusan air di Selangor. 
 
Menerusi surat dihantar kepada Splash bertarikh 5 Mac lalu, LUAS telah menyatakan bahawa ia tidak akan memperbaharui lesen abstraksi air mentah Splash selepas tarikh 30 Jun. Keputusan LUAS adalah satu kejutan serta tindakan biadap, kata Pengerusi Splash Tan Sri Wan Azmi Wan Hamzah.
 
"Selepas berlaku perubahan dalam kerajaan, seseorang telah bangun dan berkata bahawa mereka tidak suka cara yang penstrukturan itu telah diatur lagi dan mereka ingin mengambil semula syarikat konsesi," kata Wan Azmi.
 
Seorang pemerhati industri mendapati bahawa Splash wajar memutuskan untuk meneruskan dengan permohonan semakan kehakiman, ia akan menjadi satu permulaan mencetuskan pertempuran akan lama berlarutan antara syarikat konsesi dan kerajaan negeri yang baik boleh terus untuk "satu lagi beberapa tahun".
 
Menurut Wan Azmi, LUAS tidak mempunyai hak untuk tidak memperbaharui lesen pengekstrakan air Splash memandangkan mereka sebelum ini telah diberikan hak untuk berbuat demikian di bawah perjanjian konsesi air dalam tempoh 30 tahunnya yang ditandatangani pada tahun 2000 dengan kerajaan negeri Selangor. Langkah yang dilakukan LUAS adalah "tidak adil untuk melaksanakan konsesi," kata Wan Azmi.
 
"Tugas kami ialah untuk membina kemudahan menampung air bersih dan kita telah lakukan itu selama 14 tahun , kami telah menyerahkan segala-galanya yang telah diharapkan daripada kami dan kami tidak menerima aduan tunggal mengenai prestasi kami daripada orang ramai atau sesiapa sahaja. Kini mereka tidak akan membayar ganti rugi kami yang masih lagi mempunyai tempoh berbaki 16 tahun," ujar Wan Azmi dalam satu wawancara  bersama FocusM.
 
Ditanya sama ada Splash akan mencabar rayuan Seksyen 114 Wasia untuk mengambil alih aset air negeri, Wan Azmi membayangkan bahawa pilihan ini bergantung dan terletak di atas meja. "Jika kami tidak diberikan apa-apa jaminan bahawa kepentingan kita akan dilindungi, kami perlu mempunyai hak untuk melindungi kepentingan kami," tegasnya.
 
Gamuda Bhd disenaraikan mempunyai 40% kepentingan dalam syarikat induk Splash, Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Holdings Bhd bersama-sama dengan Wan Azmi Sweetwater SPV Sdn Bhd (30%) dan Viable Chip Sdn Bhd (30%), anak syarikat dimiliki sepenuhnya Kumpulan Perangsang Selangor Bhd yang membeli kepentingan daripada Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB) pada Disember tahun lepas .
 
Untuk rekod, pada bulan Februari lepas, Selangor dan Putrajaya telah menandatangani satu perjanjian memorandum persefahaman (MoU) bagi membolehkan negeri itu melihat mengambil alih keempat-empat syarikat konsesi air yang beroperasi di negeri ini - Syarikat Bekalan Air Selangor Bhd (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Konsortium ABASS Sdn Bhd (ABASS) dan Splash. Kerajaan negeri Selangor, melalui syarikat pelaburannya KDEB yang sebelum ini ditawarkan untuk mengambil alih aset empat syarikat konsesi bagi jumlah kos sebanyak RM9.65 bilion. Setakat ini, hanya Abbas menerima tawaran itu.
 
Sekiranya "rundingan" ini menemui jalan buntu, kerajaan persekutuan boleh memohon Seksyen 114 Wasia, membenarkan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) untuk "mengambilalih kawalan ke atas keseluruhan harta, perniagaan dan hal ehwal pemegang lesen dan menjalankan keseluruhan daripada lesen perniagaan dan hal ehwalnya".
 
Menteri Besar Selangor berkata syarikat konsesi mendekati kerajaan negeri yang mahu memperbaharui tawaran pengambilalihan awal RM9.65 bilion yang luput pada 21 Mac lalu. Salah satu ciri-ciri utama dalam perbincangan yang berterusan adalah bahawa tidak ada sebenar perbincangan atau rundingan secara bersemuka, membayangkan kegagalan komunikasi sepenuhnya dalam perniagaan biasa.
 
"Kaedah komunikasi utama mereka adalah melalui media. Rundingan dengan kerajaan kebiasaannya melalui pos, "kata Wan Azmi.
 
Dengan seruan Wasia meningkat ke atas ketiga-tiga syarikat konsesi ini, kerajaan dilaporkan telah mengurangkan jumlah tawaran kepada syarikat-syarikat konsesi kepada RM7.65 bilion berdasarkan nilai aset dan bukannya ekuiti.
 
 
 
 
 .


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog List 1

Return to top of page Copyright © 2010 | Flash News Converted into Blogger Template by HackTutors